Tatuointien historia juontaa kauas ajassa taaksepäin ja sillä on paljonkin toisistaan poikkeavia merkityksiä erityisesti syvällä eri kulttuurien historiassa. Itse nimi tatuointi, juontaa tahitin kielen sanasta tatau, joka tarkoittaa merkintää.
Kukaan ei tiedä koska ensimmäiset tatuoinnit on tehty, varsinkin kun niiden käyttö on merkinnyt eri asioita. 90- luvulla löydetyllä, silloin n. 5500 vuotta vanhalla jäämiehellä todettiin olleen tatuointeja. On siis väärin ajatella, että tatuoinnit ovat kuuluneet vain merimiehille ja prostitoiduille.
Esimerkiksi Japanissa tatuoinneilla on pitkät perinteet, Tanskan kuninkaalla oli tatuointi jo 1800 luvulla ja erilaiset heimot ovat merkinneet itseään tatuointien avulla. Tietysti on huomioon otettavaa, että tänne pohjoismaihin tatuoinnit ovat tulleet tunnetuksi viikinkien ansiosta.
Sen lisäksi, että tatuoinneilla on kerrottu porukasta, heimosta tai kansallisuudesta johon kuulutaan, on sillä myös merkitty ja rangaistu ihmisiä. Kaikki muistaa natsi-Saksan harjoittamat numeromerkinnät. Tatuoinneilla on Japanissa merkitty myös muita vankeja ja niin on heidän ihoonsa kirjattu myös tehtyjä rikoksia. Sotilaat ovat tavanneet tatuoida puolestaan itseensä oman veriryhmänsä.
Tatuoinnin tekeminen
Alkuaikoina tatuoinnit on tehty luultavimmin pelkällä neulalla ja nykyäänkin on maailmalla mahdollisuus päästä ottamaan tatuointi perinteisellä bambupiikillä. Suomessakin päätään nostaa nyt handpoke tatuoinnit, jotka mukailevat tätä tekniikkaa. Kaikille tuttu tatuointikone on puolestaan keksitty 1891.
On luojan lykky, että musteet ja tekovälineet ovat kehittyneet ajan saatossa ja että niiden laatuun panostetaan. Itse tatuoijana toivoisin rangaistuksia ja tarkkaa valvontaa erityisesti tarvikkeiden hankkijoille jotka ostavat tarvikkeensa muualta kuin tatuointitarviketukuista. Jokaisen, joka tilaa Kiinasta neuloja ja musteita aikeenaan käyttää niitä ihmisihoon, tulisi joutua siitä kunnolla vastuuseen.
Tatuointityylit
Aika on luonut myös lukuisia tatuointityylejä, joista pääset lukemaan tästä. Värit, tekijät, tyylit ja koko kulttuuri tatuointien ympärillä on kehittynyt niin valtavasti, että nykyään ongelmana taitaa olla ennemmin runsaudenpula. Tatuoinnit kun ovat nykyään ennemmin asusteita, koruja ja muistoja, kuin merkkejä uskonnosta, klaanista tai asemasta.
Kuitenkin esimerkiksi Japanissa tatuointikulttuuri on muuttunut nimenomaan statuksen kuvaajana todella mielenkiintoisesti. Alkuaikojen prostitoitujen ja varkaiden merkitseminen on muuttunut Yakuzan tatuointien omimiseksi ja niitä käytetäänkin merkkinä asemasta rikollisjärjestössä. Vielä tänä päivänäkin erityisesti tatuoituihin naisiin saatetaan suhtautua todella töykeästi, vaikka tatuoinnit asusteena ja kauniiden kuvien kulttuurina nostaa myös hiljalleen päätään Japanissa.