Maalataan oluella puukuviointia, eli ootrataan. Tämä tekniikka on ikivanha ja käsityöläisyyttä parhaimmillaan. Vaikka tekniikka on yksinkertainen, pystyy sen tekemisessä haastamaan itseään loputtomasti.. Tämän tekstin lukemisen jälkeen tulet katselemaan esimerkiksi kirkon penkkejä aivan eri silmin.

Missä ootraukseen, eli maalattuun puujäljitelmään voi törmätä?

  • huonekaluissa
  • seinissä
  • ovissa
  • kylttipohjissa
  • esineissä

Puunmukailumaalauksia on maalattu tuhansien vuosien ajan. Alkunsa se on saanut tarpeesta sisustaa koteja hienommaksi, mahdollisimman edullisesti. Siksi nämä taloja kiertävät ootraajat maalasivat talonpoikien huonekalut muistuttamaan kalliimpia puulajeja, kuten mahonkia ja pähkinäpuuta. Suosittuja puulajeja mahongin ja pähkinäpuun lisäksi ovat mänty ja tammi.

Yleisiä työvälineitä ootrauksen tekemisessä ovat erilaiset kammat, piiskat, lastat, kankaat ja sudit. Rätin ja peukalon avulla saa alustaan pyöräytettyä oksaa muistuttavan kuvion. Puujäljitelmää voi maalata usealle eri alustalle, kuten muoville, metallille, puulle tai vaikka puristelevylle.

ootrataan-oluella

Maalataan oluella puukuviointia

Itse maalauksessa kannattaa alustan väri, eli tulevan työn pohjamaali valita valmiin puukuvioinnin vaaleimman sävyn mukaan. Aloittaessa uutta harrastusta, ei kannata suoraan lähteä hakemaan täydellistä jäljitelmää jollekin tietylle puulajille, vaan pitäytyä yleismaailmallisessa ”linnunlaulun puussa”.

Perinteisesti pohjamaalauksessa käytetään beigenväristä öljy- tai alkydimaalia. Ennen kuvioinnin tekoa tämä pohja tulee matata kevyesti esimerkiksi karhunkielellä.

Sitten on aika sihauttaa olut auki ja sekoittaa sen joukkoon väripigmenttiä.

Väripigmenttejä saa hankittua suurimmista rautatavarakaupoista, kuten Bauhaus: sta. Valikoimaa voit kurkata tästä. Sävyistä esimerkkinä toimii ohjenuora:

  • kasselinruskea pähkinäpuulle
  • luonnonterra tammelle
  • poltettu terra mahongille
Maalataan-oluella-puukuviointia

Alkuun maalauksessa pääsee tavallisilla siveltimillä ja puhtailla räteillä. Kun ideasta on saatu kiinni, voi testata esimerkiksi ootraukseen tarkoitettuja kampoja, joita löydät esimerkiksi täältä.

Itse puukuvio syntyy usealla eri kerroksella ja ”houkuttelemalla sitä esiin”. Koska sudissa ei ole maalia, vaan pigmenttiä sisältävää olutta, on sillä sutiminen hyvin erilaista kuin tavallinen maalaaminen. Hiljaa hyvä tulee ja harjoitus tekee mestarin. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että ootrattu pinta on todella herkkä, joten se tulisi aina viimeiseksi lakata.

Arveluttaako? Tule mukaan, niin neuvon mielelläni

Tänä vuonna starttaa taidetyöpajat, joissa pääsee harjoittelemaan mm. ootrausta. Voit ilmoittautua mukaan kaikille avoimille kursseille, joista tietoa tulet löytämään tulevaisuudessa niin kotisivuiltani kuin somekanavistani.

Voit myös liittyä maalauskurssilaisten sisäpiiriin, jolloin saat tiedon kätevästi suoraan sähköpostiisi, eikä sinun tarvitse kytätä somea. Lisää sisäpiiristä voit lukaista tästä ja mukaan pääset klikkaamalla alla olevaa banneria.

Click here to subscribe

Maalataan oluella puukuviointia