Halpa vai kallis?
Halvalla ei saa hyvää – tavataan sanoa. Millä sitten halpa ja kallis määritellään?
Käsityöläiset törmäävät varmasti tämän ajatuksen pyörittelyyn yleisesti useammin kun perusduunarit. Joku joka ei ottaisi ikinä itselleen tatuointia, ei varmasti pysty käsittämään miksi joku laittaa niihin satoja tai tuhansia euroja kiinni.
Kuluttajan näkökulmasta sama koskee esim. autohankintaa. Toiselle on ihan sama millä ajaa ja toinen haluaa hankkia itselleen statussymbolin.
Voiko taide olla työtä?
Kuitenkin käsityöläisen puolelta tämä asia on kuitenkin suurempi. Henkilö joka ei itse arvosta käsityötä tai sen tyylistä taidetta saattaa kyseenalaistaa voimakkaastikin sen onko taide edes oikeaa työtä.
Miten sillä voi elää? Kuka siitä on valmis maksamaan? Miksi sitä joku pitää arvossa? Eikö sitä pääsisi helpommallakin? Käsityöläinen saattaa joutua siis puolustamaan ala valintaansa yllättävän useastikin.
Toinen haaste on hinnoittelussa. Tästä aiheesta kirjoitinkin aiemmin jutussa ”Mikä siinä tatuoinnissa maksaa?”.
Miten arvotetaan taito ja näkemys? On helppoa laskea materiaalikulut, käytetty aika, sähkö, vesi ja tilavuokra, mutta miten lasketaan taiteen osuus? Tässä päästään siihen että työn pitää olla uniikkia, vastaanottajalle personoitua. Käsityöläisellä pitää siis olla myös kyky ammentaa asiakkaansa sielusta juuri oikeita viboja kyseiseen duuniin.
Mutta onhan myös älyttömän makeaa kun huvikseen maalaa esim. taulun, jonka joku ostaa esim. messuilla. Tällöin on pystynyt välittämään jotain omaa fiilistään niin että siitä saa muutkin kiinni ilman sen suurempia selittelyjä. Tällöin työssä saattaa olla joku juttu joka vetää magneetin lailla puoleensa, niin että sitä osaa edes kunnolla selittää.
Maitopurkin halpuudesta ja kalleudesta on miljoonasti helpompaa keskustella. Se onko käsityö halpaa vai kallista on täysin kiinni tekijästä ja sen ostajasta. Halpa vai kallis on siis täysin kiinni siitä saavutettiinko haluttu viba kyseiseen duuniin. Tässä on erittäin hyvä esimerkki siitä mitä ei järjellä voi selittää.
Kuulutko jo Art From The Undergroundin sisäpiiriin? Jos et, saat lisätietoa siitä täältä ja mukaan pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaketta.