DIY 2021.
Nykyajan kertakäyttökultturi ei enää velvoita korjaamaan arjessa mukana olevia tavaroita kuten ennen. Toki se on tehty usein myös mahdottomaksi ja viimeistään kustannuksiltaan järjettömäksi. Onneksi DIY touhusta on tullut trendikästä ja netti pursuaa ideoita rakentaa vanhasta uutta.
Itse olen kasvanut pienestä pitäen korjaamisen ja kustomoinnin kulttuuriin. Uskon että sillä on ollut suuri merkitys halulle ymmärtää miten ja miksi esineet toimivat kuten toimivat. Tämä on myös perusta DIY rakentelulle.
Täytyy ymmärtää vanhan toimintaa ja käyttötarkoitusta ennenkuin sille voi antaa toimivan uuden elämän. Onkin äärimmäisen palkitsevaa ja päätä nollaavaa väkästellä virityksiä mitä saa itsekin välillä ihmetellä.
Diy voi olla myös elämäntapa
Havahduin hiljattain siihen että melkein kaikki vapaa-ajan haaveeni liittyvät jonkinlaiseen väkästelyyn. Tunnen olevani ensiarvoisessa asemassa, koska tuttavapiirini koostuu toinen toistaan taitavimmista väkästelijöistä ja käsityöläisistä joiden kanssa tätä iloa saa jakaa.
On aivan mahtavaa että tällaisesta puuhailusta on tulossa ajanviettoa myös valtaväestölle. Parhaimmillaan DIY 2021 on mielettömän kekseliästä ja innostavaa. Palkitsevinta siinä on nähdä esine eri merkityksessä kun mihin se on alunperin tehty. Upeaa on myös tietää että uudelleen käyttöön otetulla esineellä on jo monta tarinaa kerrottavanaan.
Huomio kustannuksiin
Sanontaa ”tein itse ja säästin” ei kuitenkaan kannata kuvitella toteuttavansa. Jos alkaa laskea suunnitteluun, toteutukseen, tarvikkeiden hankkimiseen, virheisiin ja muuttuviin tekijöihin menevää rahaa ja aikaa, saisi massatuotantoon tehdyn esineen huomattavasti huokeammin. Mutta mikä arvo lasketaan henkiselle pääomalle jonka saa itselleen projektin teosta ja hengelle joka esineessä elää?
Väitetään että ihmiset vieraantuvat nykypäivänä käsillä tekemisestä ja luovuus ja mielikuvituksen puute vaivaa monia. Pelastaako DIY kulttuuri siis ihmiset uusavuttomuudelta ja massatuotannolta?
Nämä Neuvostoliiton aikaiset tehdasvalaisimet saivat uuden elämän etupihaltamme. Ne vaativat vain löytyäkseen pitkän viikonlopun Virossa romutorilla, puhdistusta, uudet sähköt, takorautaisten seinäkiinnikkeiden metsästyksen ja sähkärin kytkennän.
Valoa maailmaan olisi saanut paljon helpommin ja edullisemminkin, mutta samaan reissuun mahtui paljon ikimuistoisia hetkiä jotka palaavat mieleen aina noita valaisimia katsellessa. On mieltä hykerryttävää katsella ”kun perhoset hullut lappua loistavaa, kiertelevät kun yö, on tullut rataa itsensä toistavaa” (Eppu Normaali). Eput ovat muuten inspiroineet minua miljoonia kertoja.
Mahtavia ideoita ja tarvikkeita omiin projekteihisi löydät esim. Sinellistä.
Inspiroiduitko? Lataa alta ilmainen opas, jolla pääset mukaan maalauskurssilaisten sisäpiiriin. Tulevaisuudessa tulet saamaan tietoa maalauskursseista ja vinkkejä kustom taiteen tekemiseen.