5 tapaa pilata tatuointi, jotka on kuitenkin jokaisen helppo välttää. Tatuoinnin ottajan tekemillä valinnoilla on valtavia vaikutuksia siihen miltä tatuointi tulee lopulta näyttämään.
1. Oman ihon huono tuntemus
Ihmisen suurin elin on iho ja se saattaa kattaa ihmisen kokonaispainosta jopa 20 prosenttia. Iho heijastaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja se ansaitsisi paljon suurempaa huomiota ja laadukkaampaa huolenpitoa kun mitä se yleensä osakseen saa.
Ennen tatuoinnin hankintaa, tulisi kuvan ottajan valmistautua tulevaan koitokseen huolella. Näin itse tatuoiminen tulee olemaan helpompaa ja iho tulee kestämään prosessin paremmin. Täältä löydät vinkkejä valmistautumiseen.
Oman ihon tunteminen on myös ensiarvoisen tärkeää tatuoinnin ottamisen jälkeen. Tällöin kuvaa ei saa rasvata liikaa, eikä liian vähän. Myös sopivan rasvan valitseminen on ensiarvoisen tärkeää. Kuuntele siis tatuoijaasi ja luota hänen suosituksiinsa juuri sinun ihollesi sopivista tuotteista.
Olen koonnut tänne vinkkejä tatuoinnin oton jälkeiseen hoitoon.
2. Raapiminen
Tatuointi kutiaa helposti paranemisvaiheessa eli ihon uusiutuessa. Yleisesti ottaen tämä on useimpien mielestä kaikista ärsyttävin vaihe tatuoinnin parantuessa. Kutina puolestaan saattaa aiheuttaa kovaa hinkua ihon raapimiseen tai hankaamiseen.
Erityisesti nukkumaan mennessä asiaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä silloin saattaa tahtomattaankin vaikeuttaa kuvan paranemista raapimalla. Hyväksi havaittu keino on suojata iho esim. hengittävällä kankaalla, jolloin hankaus ja vahinkoraapiminen ei pääse rasittamaan liiaksi ihoa.
Pahimmillaan ihon raapiminen ja hankaaminen saa ruven irtoamaan ihosta ennenaikaisesti ja se altistaa aina tulehduksille. Ruven mukana ihosta saattaa lähteä väriä ja parantuneeseen kuvaan jää siitä jälki. Tästä voi lukea lisää mistä sitten tunnistaa ihoinfektion.
Raapimiseen verrattavissa on myös esim. rälläköinnistä tulevat kipinät. Parantuessaan nämä kipinän koskettamat ihokohdat menettävät musteen pigmentin ja tatuoinnista tulee laikukas. Ihoa tulee siis suojata parhaansa mukaan tällaisissakin hommissa.
3. Huono hygienia
Huono hygienia koskee jo tatuoijaa. Lukaise tästä lisää tatuointiliikkeen hygieniasta. Kuitenkin myös kuvan ottajakin saa tatuoinnin varmasti pilattua huonolla hygienialla ja siksi ei koskaan saisi unohtaa, että tatuointi on avohaava.
Monella on uskomus, että uusi kuva tulee suojata kelmulla pitkäksi aikaa ja haudata paksun hengittämättömän rasvakerroksen alle. Haava paranee kuitenkin parhaiten ilmahoidolla ja värit tasoittuvat usein parhaiten oikeanlaisella ja omalle iholle sopivalla rasvauksella.
Myös liika hygienia on pahaksi, sillä esim. jatkuva kuvan desinfioiminen saa haavan ainoastaan pysymään auki pidempään, jolloin se on kauemmin alttiina pöpöille ja tulehduksille. Tällaiset voimakkaat aineet kuten desinfiointiaine, hajustetut rasvat ja saippuat lisäksi vaan ärsyttävät ihoa ja näin ollen vain turhaan hidastavat paranemista.
Myös maalaisjärjen käyttö on todella toivottavaa ja siksi tatuointia ei tule rasvata likaisilla käsillä ja kylpemistä, saunaa, uimista sekä likaisissa paikoissa pyörimistä tulee välttää. Erityisen tärkeää on myös noudattaa tatuoijaltasi saamia hoito-ohjeita.
4. Huono suojaus
Vaikka tatuointi oltaisiin saatu paranemaan onnistuneesti, saa sen vielä pilattua. Edellä mainitsinkin jo esimerkiksi rälläköinnin tuomista haasteista. Sama koskee tietysti myös asfaltti-ihottumaa. Myös esimerkiksi kortisoni rasvojen käyttö ei ole hyväksi tatuoinnille.
On myös todella tärkeää suojata tatuointi auringolta. Vaikka kuvan ottamisesta olisi kulunut vuosia, aurinkorasvan käyttö saa värit pysymään kirkkaana ja ihon terveenä. Suosittelen aina tatuoinneille käytettäväksi vähintään 30 suojakertoimen rasvaa.
Tässäkin voi silti mennä metsään! Nimittäin tuoreeseen tatuointiin ei saa koskaan laittaa aurinkorasvaa, vaan silloin kuva tulee suojata esimerkiksi väljällä kankaalla.
5. Epäonnistunut tatuoijan valinta
Kuvan ottaja saa minkä tahansa kuvan pilattua huonolla hoidolla, mutta huonoa kuvaa ei saa hoidettua hienommaksi. Valitse siis tatuoijasi huolella.
Kiinnitä huomiota asiakaskokemuksiin, siihen millaiset ennakko-ohjeet saat, liikkeen hygieniaan, hoito-ohjeisiin ja siihen toimiiko tatuoija ylipäänsä ammattimaisesti. Jos kuva tehdään ala-arvoisilla välineillä, käyttäen huonoja musteita, saatat saada itsellesi loppuelämän riesan.
Kannattaa siis miettiä tarkkaan missä säästää, koska lopulta hinta saattaa kuitenkin yllättää kun mukaan lasketaan kaikki korjailu ja hoito.